Kamille » Specials » Etherische olien
Kamille: Informatie van A tot Z

Etherische oliën op een verantwoorde manier innemen

In de aromatherapie maakt men gebruik van etherische oliën. Het verdampen van een lekker geurtje kennen we allemaal wel. Massages met een basisolie en daaraan toegevoegd een paar druppeltjes etherische olie komt ons ook niet vreemd voor. Heerlijk in bad gaan met een verwenolie of een lekker voetenbadje trekt ons ook wel aan.... maar inname...daar zijn we in Nederland wat huiverig voor.

Inname van etherische oliën gevaarlijk?

De verschillende stromingen binnen de aromatherapie.

De Engelse stroming raadt het ons af: hun benadering is meer cosmetisch en verzorgenden niet therapeutisch. Voor aromatherapeuten die de Franse leerschool hebben gevolgd is het echter de gewoonste zaak van de wereld.

Engelse aromatherapeuten gebruiken etherische oliën in de alternatieve gezondheidszorg en in cosmetische producten, maar zoals gezegd: inwendig gebruik wordt zelden toegepast. Op het emotionele vlak worden de oliën wel ingezet: doormiddel van verdamping kan de stemming beïnvloed worden, maar een ontspannende massage met een heerlijke geur kan ook verlichting geven bij allerlei emotionele problemen. De Engelsen gebruiken geen hoge concentraties en letten niet specifiek op de chemie van een etherische olie. Zij kijken meer naar de botanische gegevens.

In Frankrijk let men meer op de samenstelling van een etherische olie. De chemische structuur geeft inzicht in de werking op het lichamelijk vlak en aan de hand van een chemische analyse kan bepaald worden welke specifieke olie er voor een klacht kan worden gekozen. Aan de hand van een aromatogram. (De techniek van het aromatogram is identiek aan die van een antibiogram voor het testen van antibiotica. In laboratoria voor klinische biologie is het aromatogram een in-vitro (in het lab.) meetmethode om de antibacteriële kracht van essentiële oliën te bepalen.)

In België is de aromatoloog/apotheker Dominique Badoux een coryfee op het gebied van inwendig en uitwendig gebruik. Hij heeft diverse boekwerken op zijn naam staan die veelvuldig geraadpleegd worden. Dominique Badoux is ook de (mede) oprichter van het bedrijf Pranarom. In een heel nuttig werkje van zijn hand beschrijft hij hoe je met een minimaal aantal etherische oliën een maximaal aantal combinaties kunt maken, samen met een klein aantal basisoliën. Als aanvulling beveelt hij de oreganocapsules aan, die zulke prachtige (breedspectrum) antibiotische eigenschappen hebben dat ze veel infecties er onder krijgen.

Samen staan we sterk!

De laatste jaren zie je dat beide stromingen wat aan het versmelten zijn, zeker in Nederland, waar men meer naar de Engelse school neigde. Op inname rust bij sommige aromatherapeuten nog altijd een taboe, maar steeds mensen uit deze beroepsgroep hebben kennis genoemen van de verbluffende resultaten en verwijzen door naar collega's die een aanvullende opleiding hebben gevolgd in de Franse aromatherapie.

Inwendig gebruik van een olie met daarnaast ook een stimulerende of een lymfedrainerende massage, een voetenbad om de circulatie beter op gang te brengen of een kompres om de ingewanden wat te activeren: je kunt mooie combinaties maken door een uitgekient behandelplan op te stellen en zonodig aan te passen.

Op wat voor manieren kun je etherische oliën innemen?

  • Innemen door het gewenste aantal druppels op een lepeltje honing te doen.
  • Sublinguaal: een druppeltje in de holte die gevormd wordt door je duim en wijsvinger te spreiden, laten vallen en oplikken. (Eigenlijk geen inname maar opname via de slijmvliezen)
  • Inname van kant en klare capsules. Veilig en altijd juist gedoseerd.
  • Inname van kant en klare capsule.

Let op: Etherische oliën kun je niet zo maar innemen: veel e.o's zijn krachtig en sommigen ervan zouden zelfs de slokdarm kunnen aantasten als we niet de juiste methode volgen. Lang niet ieder olie is geschikt om in te nemen vanwege de inhoudsstoffen! Ethersiche oliën innemen in capsulevorm geeft je de zekerheid dat de olie of een combinatie van verschillende oliën geschikt zijn voor inname.

Griep voorkomen of te lijf gaan met oregano capsules

De dreiging van de Mexicaanse griep, de afweging of we wel of niet zouden vaccineren en de vraag achteraf of het commotie allemaal wel waard was, blijven ons toch nog wel bezighouden. Veel mensen die…

Slapeloosheid voorkomen of te lijf gaan met mandarijn

Mandarijntjes: lekker en gezond! Het herinnert ons aan onze kindertijd. De fris-zoete geur van de "gezonde snack" die we kregen, voert ons terug naar onze herinnering aan sinterklaas en kerst. De olie…

Basilicumolie capsules tegen spierkrampen en - spanningen

Het welbekende keukenkruid is niet alleen een ingrediënt in pesto's, maar ook een fantastisch middel om spieren te ontspannen. De plant, met zijn uitgesproken parfum, heeft verschillende mooie eigensc…
Gepubliceerd door Kamille op 22-03-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!